Belastingmaatregelen vanwege het coronavirus

Het coronavirus brengt spannende tijden met zich mee. Voor de gezondheid van de hele wereldbevolking, maar ook voor de economie. Helaas zijn er ondernemers en zzp’ers die met hun bedrijf in de problemen komen door het virus. Om hen door deze lastige periode heen te helpen, heeft de Belastingdienst diverse maatregelen voor ondernemers en zzp’ers getroffen.

Bijzonder uitstel van betaling

Voor alle aanslagen inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting kunnen ondernemers een bijzonder uitstel van betaling aanvragen. In een brief naar de Belastingdienst kun je aangeven dat u door het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Zodra de Belastingdienst de brief heeft ontvangen, stoppen zij de invorderingsmaatregelen. Je krijgt dan drie maanden uitstel van betaling. Wanneer deze periode te kort is, kun je voor een langere periode uitstel aanvragen. Hiervoor is aanvullende informatie nodig en een eventuele verklaring van een derde deskundige zoals jouw accountant.

Voorlopige aanslag verlagen

Betaal jij nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting en verwacht jij een lagere winst door corona? Dan kun je de voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Hiervoor moet je jouw inkomsten verlagen. Is het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager dan de belasting die je de eerste maanden van het jaar hebt betaald, dan krijg je dit verschil terug.

Tegemoetkoming loonkosten

Iedere ondernemer die minimaal 20% omzetverlies verwacht kan bij het UWV voor drie maanden een tegemoetkoming in loonkosten aanvragen. Dit gaat om maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies. Het UWV geeft een voorschot van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Zo kunnen werkgevers hun personeel blijven betalen. Het personeel mag niet worden ontslagen om bedrijfseconomische redenen in deze periode van drie maanden.

Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente

Betaal je een aanslag niet op tijd? Dan moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen zodra de betaaltermijn is verstreken. Per 23 maart 2020 wordt deze rente verlaagd naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Als de Belastingdienst jouw aanslag te laat kan vaststellen, dan rekenen zij belastingrente. Voor een vennootschapsbelasting is dat 8% en voor alle andere belastingen 4%. Ook de belastingrente wordt tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit gaat in per 1 juni 2020. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Verlenging bijzonder uitstel van betaling belastingdienst

Er is een mogelijkheid tot verlening van bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst tot 1 oktober 2020. Als het bijzonder uitstel afloopt en je hebt langer uitstel nodig, kan dit worden verlengd. Wanneer je bijzonder uitstel hebt, heb je van de Belastingdienst een schriftelijke bevestiging gehad met daarin een einddatum van het uitstel. Wanneer het uitstel afloopt, stuurt de Belastingdienst een brief om te waarschuwen dat het bijzonder uitstel afloopt. Verlenging van bijzonder uitstel kan online worden aangevraagd met jouw DigiD via deze link. Hier vind je ook aanvullende informatie. Beschik je over voldoende middelen om de belasting te betalen, dan raden we aan om de betaling te voldoen.   

De actuele maatregelen en ontwikkelingen kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Heb je vragen over de maatregelen en wil je weten wat voor jou van toepassing is? Accountant Vast helpt je hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0229 – 280 080.

Contact

Meer informatie

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer informatie? Vul dan het contactformulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen. 

Salaris Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee