Hier moet je op letten bij het uitbetalen van vakantiegeld

In mei of juni wordt bij veel werknemers het vakantiegeld gestort. Als werkgever zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je het vakantiegeld berekent. Welke regels zitten hieraan vast en is het ook mogelijk om vakantiegeld per maand of later uit te betalen? Accountant Vast vertelt je er meer over.

Wat houdt vakantiegeld in?

Voor de jaren ’60 kregen werknemers nog geen extra uitbetaling om een vakantie mee te bekostigen. Destijds kregen werknemers alleen doorbetaald tijdens verlofdagen. In 1969 werd de extra vakantiebijslag vastgelegd in de wet. Toen ging het om een 6% van het bruto jaarloon en een eenmalige uitbetaling per jaar.

Inmiddels is het vakantiegeld minimaal 8% van het bruto jaarloon. De Belastingdienst ziet dit als een bijzondere beloning, waardoor het bovenop het reguliere inkomen wordt berekend. Daarom zijn er speciale verrekeningspercentages opgesteld. Hiermee wordt de arbeidskorting die eerder is toegepast, verrekend. Er kan mogelijk loonheffingskortingen worden toegepast.

Wanneer een werknemer van baan wisselt, wordt het opgebouwde vakantiegeld bij eindafrekening uitbetaald. Verdient de werknemer meer dan drie keer het minimumloon, dan is het mogelijk om afspraken te maken om een lager bedrag of geen vakantiegeld uit te keren.

Vakantiegeld maandelijks of jaarlijks uitkeren

Veel werknemers geven de voorkeur aan een jaarlijkse uitkering van het vakantiegeld. Bij jongeren met een bijbaan of bij uitzendkrachten zien we vaker dat het vakantiegeld maandelijks wordt uitgekeerd. Beide is mogelijk. Je bent verplicht als werkgever om vakantiegeld minimaal eenmaal per kalenderjaar uit te betalen. Meestal gebeurt dit in de maand mei. Wil je dit op een ander moment of wil je het maandelijks uitbetalen? Dan moet je dit schriftelijk vastleggen.

Kan ik het vakantiegeld later uitbetalen?

De uitkering van vakantiegeld mag niet zomaar worden uitgesteld of overgeslagen. Dit is alleen mogelijk in goed overleg met de werknemer en dient schriftelijk vastgelegd te worden.

Hulp bij het uitkeren van vakantiegeld

Vakantiegeld op tijd en de juiste manier uitbetalen is belangrijk. Het kan ingewikkeld worden door de verschillende heffingskortingen, belastingtarieven en verrekeningspercentages. Laat de specialisten van Accountant Vast je hierbij helpen. Wij nemen je het werk graag uit handen en zorgen ervoor dat het goed gebeurt. Wil je hier meer over weten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

 

Contact

Meer informatie

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer informatie? Vul dan het contactformulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen. 

Salaris Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee