Hoe zit het met de vrije ruimte van de werkkostenregeling?

Nu de meeste mensen thuis moeten werken en dat voorlopig zo blijft, denken steeds meer ondernemers eraan om een vergoeding aan te bieden aan hun werknemers. De vrije ruimte van de werkkostenregeling is hier een mooie oplossing voor. Deze onbelaste vergoeding biedt de werknemers maandelijks een extraatje dat zij bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor internetkosten, energiekosten, werkplekvoorzieningen of andere zaken.

Onbelaste vergoeding voor jouw werknemers

De vergoeding kun je onbelast geven. De werkkostenregeling is maximaal 1,7% van de fiscale loonsom tot en met €400.000, plus 1,18% van het restant van de loonsom dat mag worden besteedt aan onbelaste vergoedingen. Dit wordt de vrije ruimte genoemd. Over dit percentage wordt geen loonbelasting betaalt. Over alles wat er boven de vrije ruimte wordt vergoedt, moet je een eindheffing van 80% betalen.

Vrijstellingen werkkostenregeling

Bepaalde vergoedingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Reiskosten tot €0,21 per kilometer vanaf 2023 (per 2024 wordt dit €0,22 per kilometer)
  • Abonnement voor het OV
  • Maaltijden bij overwerken
  • Aanvragen van een verklaring omtrent gedrag

Werkkostenregeling en de administratie

Je wil niet dat je de vrije ruimte onbedoeld overschrijdt. Doe je dit wel, dan kan dat leiden tot flinke naheffingen. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over actuele cijfers van jouw financiën. Zo weet je wat je kunt besteden. En kun je beslissen hoe je de ruimte in de WKR optimaal kunt benutten. De onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor jouw werknemers leg je vast in de administratie. Kom je hier zelf niet uit? Accountant Vast helpt je graag verder. Wij zorgen ervoor dat jouw administratie altijd op orde is en bekijken daarnaast naar de mogelijkheden van onbelaste vergoedingen. Wij adviseren je over de mogelijkheden en zorgen ervoor dat het netjes in jouw administratie wordt verwerkt.

Wil je hier meer over weten of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op.

Contact

Meer informatie

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen of wil je meer informatie? Vul dan het contactformulier in en wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen. 

Salaris Vast

Dorpsstraat 76
1689 EW Zwaag

KvK: 36050316 | BTW: 806086105B01
T:  0229-280 080
E: info@accountantvast.nl
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee
Contact

Contact

X
  1. Ik wil ook de rest van mijn administratie uitbesteden     Ja   Nee